Wielbiciele włoskiej kuchni zapewne stwierdzą, że smakuje ona najsmaczniej na świecie, i na pewno mają sporo racji. A z całą pewnością jest naprawdę popularna, o czym można się przekonać odwiedzając różnego rodzaju kraje, w jakich bez żadnych problemów się chociażby znajdzie nieśmiertelną pizzę. Sekret dań z włoch tkwi w paru szczegółach. Po pierwsze jest to prostota, w wielu sytuacjach wystarczy bowiem tylko kilka składników, aby cieszyć się niezwykłym smakiem. Niezwykle istotne są również przekazywane od wielu lat pomiędzy członkami rodziny przepisy, jakie przez ten czas dopracowano niemalże do perfekcji. No i na koniec trzecia bardzo istotna rzecz, to znaczy stosowane do przygotowania składniki.
Oczywiście każde danie można zrobić z byle jakiej mąki, szynki, sera czy pomidorów. Ale jeśli porówna się później smak z daniem, w którym zostały użyte prawdziwe włoskie produkty, to od razu się zauważy różnice. Jednym z tego typu składników, jakie w oryginale smakują najlepiej, jest mozzarella włoska. Ten smaczny gatunek sera wykorzystywany jest powszechnie w dużej ilości potraw, serwowanych na zimno i ciepło.
Oczywiście żadna porządna pizza nie obejdzie się bez niego, lecz znajdziemy go także w sałatkach, zapiekankach czy tartach. Dzięki temu, że po roztopieniu się bardzo apetycznie ciągnie, to podbił w ten sposób serca miłośników dobrych smaków na całym świecie. Mozzarella występuje w wielu różnych gatunkach i rodzajach, produkuje się ją z bawolego lub krowiego mleka. Z tego pierwszego jest robiona mozzarella włoska, która w ostatnim czasie bardzo zyskuje na zainteresowaniu, z uwagi na swój charakterystyczny smak i dużo właściwości odżywczych. Bardzo ciekawie smakuje też mozzarella fior di latte, która uznawana jest przez wielu znawców za najsmaczniejszą odmianę tego sera. Sekret mozzarelli tkwi przede wszystkim z mleka wysokiej jakości, które jest stosowane do ich wytwarzania. Lecz duże znaczenie ma też sposób produkowania, wielokrotnie kuchnia włoska producent wykorzystuje tu ręczne metody, jakie naprawdę dopracowano przez wiele długich lat.
+Tekst Sponsorowany+