Pozostałe

Mozzarelle włoskie – jakie są ich najpopularniejsze rodzaje

Każdy, kto kiedykolwiek miał okazję spróbować najprawdziwszej pizzy z Włoch doskonale wie, że smakuje ona wyśmienicie. W dużej mierze będzie to zawdzięczać składnikom użytym do wytworzenia, w tym również mozzarelli. Mozzarella włoska pojawia się jednak nie tylko na samych pizzach, lecz stanowi też doskonały dodatek do przekąsek i sałatek, komponuje się też świetnie z różnymi innymi gorącymi posiłkami. Bardzo charakterystyczne białe kulki w zalewie chyba każdy z nas zna, ponieważ można je spotkać w każdym sklepie spożywczym. Lecz najczęściej produkowane są one przez firmy z danego kraju, i tak naprawdę pod względem smaku jedynie przypominają one oryginalne wyroby z Włoch.

Szczególnie że Włosi mają kilka interesujących odmian tego sera, które powinny zasmakować wszystkim jego miłośnikom. Między innymi wytwarzanych, tak jak to wszystko się zaczynało, z bawolego mleka, jakie zawiera dużo większą ilość tłuszczu. Przez to mozzarella buffala ma lekko kwaskowy, delikatny smak, idealnie pasujący do wielu potraw. Bardzo ceniona pośród smakoszy jest także mozzarella fior di latte. Ona z kolei wytwarzana jest z krowiego mleka, ale tylko w paru rejonach Włoch, według tradycyjnych receptur. Zajmują się tym rzemieślnicy z lokalnych wiosek, jacy wszystko robią ręcznie, bez użycia maszyn i urządzeń. Na pewno warta skosztowania także będzie mozzarella burrata, jaka zawiera w sobie środek o maślanym smaku. Jest to rezultatem dodania przy produkowaniu śmietanki, w ten sposób tworząc w kulce niewielką kieszonkę pełną płynu.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz