Nie bez przyczyny włoska kuchnia jest przez wielu uznawana za jedną z najlepszych. Niepowtarzalne pizze, mnóstwo przeróżnych makaronów czy pyszne słodkości to jedynie niektóre potrawy cieszące się powodzeniem w wielu krajach. Ale mimo że w teorii dużo z tego typu potraw jest bardzo prostych, to jednak zagadka ich smaku tkwi w dwóch ważnych rzeczach.
Pierwsza z nich to przepisy, wielokrotnie od dziesięcioleci przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ale nie mniej istotne są składniki, jakie za każdym razem muszą być należytej jakości. Nawet jeśli przykładowo pizza jest robiona w jakimś innym kraju, to w wielu przypadkach znajdują się na niej produkty włoskie oryginalne, dzięki którym końcowy smak jest faktycznie dobry. Jednym z głównych składników, który znaleźć się musi na włoskiej pizzie, będzie mozzarella włoska. Ser ten jest bardzo charakterystyczny, ma powiem postać niedużych, spłaszczonych kulek. Sprzedawany jest najczęściej w woreczkach mających w sobie kulkę sera i zalewę.
Prawdziwa mozzarella posiada białą barwę, jest stosunkowo miękka i strzępi się po rozerwaniu. Jej smak jest bardzo delikatny, dlatego też świetnie się sprawdza nie tylko na samych pizzach i makaronach, ale też w formie dodatku do sałatek i kanapek. Najczęściej spotykana mozzarella jest wytwarzana z krowiego mleka, ale dość często ostatnio w części sklepów do kupienia też będzie mozzarella buffala, wytwarzana z mleka bawołów. Dużym zainteresowaniem cieszyć się też zaczyna mozzarella burrata, zawierająca w środku trochę delikatnej śmietanki.
+Tekst Sponsorowany+