Dom, Ogród

Sery mozzarella – jakie są ich często wybierane rodzaje

Chyba każdy miłośnik potraw z Włoch doskonale wie, jak ważne w tej kuchni są sery mozzarella. Co prawda obecnie w każdym kraju są one produkowane przez rodzime firmy, lecz nie można ich porównywać z tym, co oferują włoscy producenci. W dużym stopniu wynika to z mleka, ale też i sposobów produkcji, jakie są pilnie strzeżoną tajemnicą wytwórców.

Największym zainteresowaniem cały czas się cieszy tradycyjna mozzarella włoska, to właśnie ona stanowi podstawę wielu dań, w tym tak lubianej przez wszystkich pizzy. Całkiem niedawno jeszcze takim mianem można było nazywać wyłącznie sery produkowane z mleka bawolego, ale od jakiegoś czasu także i mozzarelle z mleka krów. Sam produkcyjny proces jest niezmienny od wielu lat. Do kadzi wlewa się krowie lub bawole mleko z podpuszczką, i wszystko się następnie podgrzewa. Po dwóch godzinach tworzy się skrzep, jaki potem zostaje odcedzany, ogrzany i zalany gorącą wodą.

Na zakończenie całość jest schładzana, a następnie moczona w solankowej zalewie w celu nadania odpowiedniego smaku. Jednak aby otrzymać odpowiednią konsystencję, to należy posiadać bardzo dużo wiedzy i doświadczenia, a serowarzy z Włoch jednak są wybitnymi specjalistami. Dobra mozzarella jest lekko sprężysta i ciągliwa, posiada też łagodny, delikatny smak. Nieco odmiennie będzie smakowała mozzarella buffala, którą wytwarza się z mleka bawolic. Z uwagi na to, że to mleko ma znacznie więcej tłuszczu, to smak wytwarzanych z niego serów jest dość nietypowy, z wyczuwalną kwasowością.

Następnym wartym spróbowania serem z tej rodziny jest mozzarella burrata. W pierwszej chwili ona mocno przypomina typową mozzarellę, jednak różni się od niej znacznie ze względu na proces produkcji. W czasie niego do wszystkich kulek jest dodawana delikatna śmietanka, odpowiadająca za charakterystyczny, łagodny smak tego sera. Wymienione powyżej sery, jak też inne produkty włoskie oryginalne bez problemów można kupić w specjalistycznych sklepach, które się specjalizują w takim asortymencie.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz