Podczas otwierania gastronomicznego lokalu trzeba pomyśleć o różnych sprawach. Jedna z nich to zadbanie o odpowiednią czystość wypuszczanych ścieków, w jakich nic nie może się znaleźć, co spowodowałoby przytkanie rur. A że tłuszcze niestety mają takie właściwości, to zgodnie z obowiązującymi przepisami nie można odprowadzać ich do ścieków. Za coś takiego grożą poważne konsekwencje finansowe, z takich też powodów dużo lepszym wyborem będzie zamontowanie jakiegoś separatora tłuszczu. Takie urządzenia działają na zasadzie grawitacji. Ścieki są odprowadzane do dużego zbiornika z przegrodami we wnętrzu.
Ciężkie osady opadają na dno, natomiast lekki tłuszcz jest unoszony na górze. Tym sposobem dalej do systemu kanalizacji odprowadzona zostaje oczyszczona woda, nie zawierająca nic, co mogłoby spowodować zatkanie rur. Lecz ciągłe użytkowanie kuchni będzie powodowało powiększanie się ilości zanieczyszczeń zbiorniku, dlatego też co pewien okres czasu do wykonania będzie serwis separatorów. Jest zalecane, aby robić go co najmniej raz w miesiącu, lecz to zależne jest od indywidualnych ustaleń.
Właściciel czy pracownicy firmy muszą regularnie sprawdzać zbiornik, i jeżeli warstwa tłuszczu będzie zbyt duża, to zorganizować czyszczenie separatorów śląskie. Nasze przepisy zabraniają, aby można to było zrobić samemu, niezbędne jest wynajęcie specjalistycznej firmy posiadającej niezbędne uprawnienia.
Takie firmy przede wszystkim dysponują odpowiednimi samochodami, do jakich są ściągane wszelakie odpady. Dodatkowo z każdej wizyty wystawić muszą protokół, na wypadek kontroli z sanepidu. Tłuszcz nie jest materiałem niebezpiecznym, lecz i tak wymaga specjalistycznej utylizacji, tak więc zajmować się tym mogą wyłącznie upoważnione firmy. Decydując się na współpracę z taką firmą warto podpisać dłuższą umowę na regularne przyjazdy. Wówczas po pierwsze na pewno będzie lepsza czyszczenie separatorów cena, a poza tym nie trzeba będzie za każdym razem czekać na termin.