Boże Narodzenie to jeden z najpiękniejszych okresów. To wtedy właśnie można się zobaczyć z rodziną przy wigilijnym stole i skosztować tradycyjnych dwunastu potraw. Niezwykle ważną rzeczą w tym czasie jest również dzielenie się opłatkami. Pierwsze opłatki, wyglądające rzecz jasna całkowicie odmiennie niż dzisiaj, zaczęły się pojawiać już w pierwszych wiekach epoki chrześcijaństwa. Na samym początku tego zwyczaju nie wiązano z Bożym Narodzeniem, to następowało w kolejnych wiekach, żeby zostać ostatecznie się jedną z najważniejszych tradycji w tym okresie. Takie dzielenie ma bardzo ważny, symboliczny wymiar. Można wtedy zapomnieć o złości czy innych negatywnych emocjach, a składane życzenia są szczere i życzliwe. Dlatego też na żadnym wigilijnym stole opłatków nie może zabraknąć, a obecnie nie ma żadnych problemów z ich dostaniem.
Jeżeli ktoś chce, to może się udać do jednego z kościołów, w którym dostanie je za niewielką ofiarą. Opłatki zakupić też można w rozmaitych sklepach, lecz warto pamiętać przy tym żeby nie czekać z ich zakupem na ostatni moment. Prawdziwe opłatki wypieka się jedynie z wysokiej jakości pszennej mąki, a dużo receptur pochodzi z XIX wieku. Jedynym akceptowalnym poza mąką jest woda, nie można do nich dodawać utrwalaczy, konserwantów czy drożdży. Sam proces wypiekania jest bardzo krótki, gdyż oplatki spędzają w piecu raptem 60 sekund. Na ich powierzchni niejednokrotnie znajdują się różnego rodzaju motywy religijne, które się wytłacza przy pomocy odpowiednich form.
+Tekst Sponsorowany+