Zdrowie, Medycyna

Jakie są najpopularniejsze odmiany włoskich serów mozzarella

Chyba żadna oryginalna pizza nie obejdzie się bez dobrych jakościowo składników. Tutaj nie ma miejsca na kompromisy, jeśli faktycznie jej smak ma być dokładnie taki jak w słonecznej Italii, to należy zadbać o to, aby na niej się znalazły wyłącznie produkty włoskie oryginalne. Dotyczyć do będzie zarówno mąki i sosu pomidorowego, jak również serów. Rzecz jasna najważniejsza będzie tutaj wyjątkowo smaczna mozzarella włoska, wytwarzana wyłącznie z mleka krów pasących się na włoskich łąkach.

Mozzarellę robi się rzecz jasna w wielu innych krajach, ale każdy kto zna się chociaż trochę na jedzeniu, od razu zauważy ogromną różnicę w tym, jak smakuje. Ten gatunek sera wygląda bardzo charakterystycznie i ciężko go pomylić z innym. Ma kształt białych kulek o średnicy kilku centymetrów, które są sprężyste i miękkie. Do sprzedaży kulki te pakowane są do foliowych torebek i zalewane serwatką, dzięki czemu zachowują odpowiednią świeżość i nie wysychają.

Taką mozzarellę można użyć oczywiście na pizzę, lecz również świetnie się sprawdza jako dodatek do sałatek czy kanapek. Jeżeli ktoś chciałby popróbować innych rodzajów mozzarelli, jakie są robione we Włoszech, to z pewnością mu zasmakuje produkty włoskie oryginalne. Przez dodatek śmietany na etapie produkcji ma ona lekko maślany posmak i płynne wnętrze. Niezwykle interesująca jest również mozzarella buffala, jeszcze mało znana w naszym kraju. Ją z kolei produkuje się z mleka bawolego, dzięki temu że jest ono bardziej tłuste, to sam ser ma delikatnie kwaskowy, charakterystyczny smak.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz