Mało kto nie wie, co to jest mozzarella. To charakterystyczny gatunek sera, przede wszystkim używany do dań włoskich. Z tego właśnie rejonu Europy wywodzi się jego długa historia. Jej stworzenie przypisywane jest starożytnym Rzymianom, a produkt ten w dalszym ciągu kojarzy się właśnie z południowymi regionami Włoch. Oryginalna mozzarella włoska posiada śnieżnobiały kolor, jest sprężysta i mokra.
Dysponuje również włóknistą strukturą, która pozwala swobodnie urywać kawałki. Właśnie od tej czynności pochodzi nazwa sera – czasownik włoski mozzare właśnie oznacza odrywanie. W miękkiej formie świetnie sprawdza się w różnych sałatkach, w szczególności w słynnej Caprese. Ale znacznie częściej jest ona używana do różnego typu zapiekanek, w tym rzecz jasna do klasycznej pizzy. To właśnie płynna mozzarella będzie się ciągnąć w długie nitki po odgryzieniu każdego kawałka. Mozzarella zyskała swoją popularność między innymi jako dodatek pizzy, serwowanej na całym świecie w wielu rożnych wersjach.
Z takich też powodów przeważnie wytwarza się ją z tańszego krowiego mleka. W tej postaci dysponuje ona delikatnym smakiem. Warto wiedzieć jednak, że produkty włoskie oryginalne cały czas są tradycyjnie wytwarzane z mleka bawołu. Ten gatunek nazywany jest mozzarella buffala i jest bardziej wyrazisty w smaku. Cieszy się mniejszą popularnością ze względu na wyższe ceny i mniejszą dostępność. Jeszcze mniej popularna jest mozzarella burrata. To tak samo smaczny ser podpuszczkowy, ale charakteryzujący się kremowym, półpłynnym środkiem w jakim zatopione są kawałki mozzarelli. To ser idealny do sałatek lub zjedzenia solo, z dodatkiem oryginalnej oliwy włoskiej i pomidorków.
+Tekst Sponsorowany+