Zdrowie, Medycyna

Włoskie sery mozzarella – czemu się one cieszą takim powodzeniem

Włochy znane są z wielu wyśmienitych potraw, wśród których niewątpliwie światową sławę zdobyła pizza. Lecz jeżeli ma ona smakować tak jak powinna, to koniecznie do jej upieczenia trzeba użyć najlepszych jakościowo składników, w tym takich jak mozzarella włoska. Sery mozzarella są produkowane w wielu krajach, i niekiedy udało się otrzymać rzeczywiście dobry smak. Ale z wielu powodów nawet nie ma co ich porównywać do tego, co mogą zaoferować producenci z Włoch, niejednokrotnie robiące swoje sery zgodnie z tradycyjnymi formułami.

Wynika to nie tylko z mleka o dobrej jakości, pochodzącego od zwierząt wypasanych w czystych rejonach kraju, lecz również używanych od wielu lat przepisów. Typowa mozzarella buffala jest wytwarzana wyłącznie z mleka które dają bawolice. Mleko ich zawiera trochę większą zawartość tłuszczu, dlatego też charakteryzuje się lekko kwaskowym, a równocześnie delikatnym posmakiem.

Buffala jest nazwą zastrzeżoną wyłącznie dla wybranych rejonów Włoch, lecz nabywając ten rodzaj sera można się spodziewać bardzo dobrej jakości. Jeśli ktoś zdecyduje się go skosztować, to odwiedzić może jakiś dobry sklep oferujący produkty włoskie oryginalne, z pewnością powinno mu się udać go tam kupić. Będąc w takim sklepie rozglądnąć się warto za następnym ciekawym serem, jakim jest mozzarella burrata. Charakteryzuje się ona tym, że wewnątrz białej kulki posiada wypełnioną maślanym płynem kieszonkę, która powstaje na etapie produkcji, dzięki dodaniu odrobiny masła.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz