Edukacja, Rozrywka

Jakie są podstawowe odmiany i rodzaje włoskiej mozzarelli

+Tekst Sponsorowany+

Wielbiciele kuchni włoskiej nie wyobrażają sobie jej raczej bez mozzarelli pochodzącej z tego właśnie kraju. Ten popularny gatunek sera spotkać można w praktycznie każdym sklepie, ale przeważnie są to mniej lub bardziej udane podróbki. Mozzarella jest produkowana przez wiele firm, niektórym się to nawet nieźle udaje, ale jedynie oryginalna mozzarella włoska będzie smakowała tak jak powinna. Jest ona nieodłącznym składnikiem każdej pizzy, często dodaje się też ją do różnych innych dań gorących czy też sałatek. Wiele osób przede wszystkim ją kojarzy z postaci lekko spłaszczonych, niedużych kulek znajdujących się w woreczku z zalewą. Ten rodzaj sera ma delikatny smak i konsystencję, przeważnie też posiada śnieżnobiały kolor. Jeżeli będzie miał dobrą jakość, to przy rozrywaniu będą się pojawiać bardzo charakterystyczne postrzępienia.

Oferowaną w sklepach mozzarellę produkuje się przede wszystkim z krowiego mleka, ale we Włoszech także się do tego wykorzystuje mleko bawolic. Obecnie ten gatunek sera nazywa się mozzarella buffala i cieszy się coraz większą popularnością. Mało osób wie jednak, że wytwarzać go zaczęto już w dwunastym wieku, tyle że w którymś momencie przestano go cenić. Z uwagi na sporo większą ilość tłuszczu w mleku bawolic ta właśnie mozzarella ma bardzo charakterystyczny, trochę kwaśny posmak, a równocześnie jest bardzo bogata w rozmaite odżywcze składniki.

Mozzarelle robione z mleka krów oferowane są też we Włoszech w innych rodzajach. Według sporej ilości ludzi bardzo smaczna jest mozzarella burrata. W czasie wytwarzania tworzy się w kulce niedużą kieszeń, do której wlewa się śmietankę. Na zewnątrz ser ten wygląda dokładnie tak samo co zwykły, lecz po przekrojeniu będzie się z niego wylewać płynna zawartość. W związku z tym że jego smak jest bardzo łagodny i maślany, to stąd właśnie pochodzi jego nazwa. Jednak najbardziej ceniona pośród miłośników włoskiej kuchni jest mozzarella fior di latte. Wytwarzana jest ręcznie przez niewielkie gospodarstwa, według receptur pochodzących sprzed wielu lat.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz