Chyba niewiele jest osób, którym nie będzie smakować prawdziwa pizza, w której jeden z podstawowych składników to mozzarella włoska. Ten rodzaj sera obecnie jest bardzo popularny, świetnie się też sprawdza w formie dodatku do wielu innych dań, sałatek czy po prostu na kanapkach. Klasyczną mozzarellę robi się z najlepszego krowiego mleka, według tradycyjnych receptur. Jej smak jest delikatny i kremowy, a sam ser posiada charakterystyczną, sprężystą strukturę.
Najczęściej jest sprzedawany w formie spłaszczonych kulek o kilkucentymetrowej średnicy. Bardzo podobnie będzie wyglądać inna popularna odmiana tego sera, czyli mozzarella włoska. Mimo że jej wygląd jest identyczny, to kulki w środku są wypełnione kremową masą. Jest to rezultatem metody produkcji, w czasie jakiego do utworzonych kieszonek jest wlewana odpowiednia ilość śmietanki, która zapewnia ten charakterystyczny smak. Opisywane dotychczas sery były produkowane z krowiego mleka, ale to nie jest jedyne, które Włosi używają.
Jako przykład może służyć mozzarella buffala, która powstaje w oparciu o mleko bawołów hodowlanych. To mleko charakteryzuje się trochę większą ilością tłuszczu, a z kolei to przekłada się na smak o wyczuwalnej kwasowości. Jednak mimo tego ser ten jest bardzo smaczny i ma spore grono zwolenników. Różnych rodzajów mozzarelli jeszcze kilka jest, jeśli ktoś ich będzie szukał, to najlepiej niech sprawdzi jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne.
+Tekst Sponsorowany+